Sinds de industriële revolutie lijkt de wereld in een stroomversnelling terecht gekomen. Machines zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven en al onze levensmiddelen zijn waarschijnlijk op de lopende band gemaakt. Dit begon als een uitkomst voor velen, een makkelijker en sneller leven. Inmiddels is die kijk op de automatisering veranderd. De laatste jaren zijn er steeds meer zorgen over de staat van de aarde. In documentaires zie je hoe grote stukken bos en regenwoud worden gekapt, in de kranten lees je hoe Greta Thunberg haar stem verheft tegen de grote wereldleiders tijdens haar speech over de toekomst van onze planeet. Dit heeft de aandacht van velen getrokken. Om me heen zie ik steeds meer mensen die zich inlezen en rekening houden met hun koopgedrag, eetpatroon en veranderingen in hun dagelijks leven. Dit zijn wat toegankelijke tips om milieubewuster te leven zonder drastische veranderingen te hoeven ondergaan.
Houd je kledingkast intact
Een grote oorzaak van de milieuvervuiling is de kledingindustrie. Iets waar je waarschijnlijk niet aan denkt wanneer een toffe spijkerbroek in een plastic zakje over de toonbank naar je toe wordt geschoven. Bij het produceren van die ene spijkerbroek komt er genoeg CO2 vrij om 150 kilometer van auto te kunnen rijden en meer dan 200 uur te douchen. Moet je nagaan hoeveel impact meerdere fabrieken hebben op vervuiling én moet je nagaan hoeveel impact het zou hebben als een groot deel van de mensen het kopen van een spijkerbroek niet meer als vanzelfsprekend zouden zien!
Stap één
Een goede eerste stap is het kopen van tweedehands kleding. Hierdoor geef je een gebruikte spijkerbroek een nieuw leven en bespaar je het verbruik van de spijkerbroek je anders waarschijnlijk in de winkel gekocht had. Een nadeel van deze methode is dat je nog steeds bijdraagt aan de vervuilende kledingindustrie. Als je echt de drempel over wilt, koop dan kleding bij merken die milieubewuste kleding maken óf stop met het kopen van kleding! Waarschijnlijk zit er veel meer leuks tussen je kledingkast dan je denkt en ben je de helft vergeten omdat je niet alles meer draagt. Probeer je hele kledingkast eens leeg te halen en opnieuw in te delen. Hierdoor krijg je opnieuw overzicht en inspiratie voor toffe combinaties. Daar heb je helemaal geen nieuwe spijkerbroek voor nodig.
Afval scheiden
Gaat bij jou alles in dezelfde prullenbak?! Met een klein beetje moeite help je het milieu al een handje mee. Het scheiden van afval is iets waar iedereen aan het begin aan moet wennen. Maar zodra je het onder de knie hebt, is het alsof het nooit anders is geweest. Chemisch afval scheiden hoort hier ook bij. Als dit niet wordt gescheiden, is het niet alleen gevaarlijk voor medewerkers bij de afvalverwerking maar het komt uiteindelijk in het water terecht wat zeer vervuilend is. Iedereen is er van op de hoogte dat batterijen niet in de afvalbak horen. Als dat iets is wat normaal is geworden, kan plastic en groen afval daar ook bij horen! Je hoeft enkel op te letten hoe je dingen weggooit aan de hand van het materiaal. Het lijkt klein, maar op lange termijn kan je het milieu enorm helpen.