Een bouwtechnische keuring is een keuring van een gebouw uitgevoerd door een bouwkundig ingenieur. Alles wordt onderzocht, van het sanitair tot de elektra en van de fundering tot het dak. Aan het einde van de keuring wordt een rapport opgemaakt en naar de opdrachtgever gestuurd. Dit rapport bevat informatie over de staat van de woning, de kosten van de reparaties die nodig zijn en het onderhoud dat periodiek zal moeten worden uitgevoerd. Tijdens het kopen van een woning is het uitvoeren van een bouwtechnische keuring voor beide partijen bijzonder voordelig en kun je hem gebruiken om de leiding te nemen tijdens het proces.
Een bouwtechnische keuring voor de verkoper
Je denkt misschien dat het uitvoeren van een bouwtechnische keuring (ook wel bouwkundige keuring genoemd) meestal door de koper wordt gedaan, maar als verkoper heb je er ook veel aan. Het onderstaande lijstje vertelt je wat de voordelen zijn als jij als verkoper een keuring van je huis laat uitvoeren:
- Je kunt potentiële kopers bij de bezichtiging al laten zien wat de staat van het huis is.
- Zij komen niet voor verrassingen te staan als ze daarna zelf ook een keuring laten uitvoeren.
- Daardoor zal de verkoop van je woning sneller gaan.
- Door direct open kaart te spelen kom je eerlijk en betrouwbaar over.
- De bouwkundige keuring fungeert als krachtig bewijsmateriaal tijdens de onderhandelingen.
De rol van de keuring voor de koper
Ben jij niet de verkoper, maar de koper van de woning, dan is een bouwtechnische keuring voor jou ook zeker nuttig. En het is dan verstandig om dat zo vroeg mogelijk in het proces te laten doen. Heb je een woning gevonden waar je serieus in bent geïnteresseerd, dan schakel je een specialist in om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Je profiteert dan direct van de volgende voordelen:
- Je krijgt exact inzicht in wat je op het punt staat te kopen.
- Je krijgt ook te horen wat de kosten zijn die je aan het huis gaat hebben, zowel op de korte- als op de lange termijn.
- Met een bouwtechnische keuring van een specialist sta je in een sterke onderhandelingspositie.
- Je hebt het rapport vaak ook nodig om de financieringsregeling te kunnen afsluiten bij de verstrekker van de lening.
- De kosten die je maakt voor het uitvoeren van een bouwtechnische keuring kun je in zijn totaliteit terugvragen van de Belastingdienst als je de woning ook koopt.
Schippers Bouwconsult – Specialist in bouwkundige keuringen.
De waarde van de bouwkundige keuring
Het is dus wel duidelijk dat het uitvoeren van een bouwkundige keuring voor beide partijen veel voordelen biedt. Soms zal het een formaliteit zijn om het gehele proces in gang te kunnen zetten en in andere gevallen brengt het belangrijke zaken aan het licht. Heb jij een bouwkundige keuring in je broekzak, dan sta je sterk in het proces en heb je bewijs om te onderhandelen over de prijs. Of je nu de koper of de verkoper bent, met dit document neem jij de overhand.